برای کار در نمای ساختمان داربست مناسبتر است یا کار با طناب
زمانی که تصمیم به انجام نگهداری و تعمیرات نمای ساختمان میگیرید سوالات متفاوتی برای شما بوجود میآید مثل اینکه کار را با شرکت انجام دهید یا مستقیما به شخص مجری کار بسپارید، کدام فصل مناسبترین زمان برای انجام پروژه میباشد یا کدام پوششهای بیمه ای برای اجرای کار نیاز است. اما یکی از معمولترین سوالات هنگام اجرای کار در ارتفاع این پرسش است که بهتر است پروژه به شیوه کار با طناب انجام شود یا از داربست برای انجام کار استفاده شود.
به طور کلی باید بدانید که طناب و داربست ابزارهایی برای دسترسی به نقاط مرتفع است و هیچکدام نسبت به دیگری برتری اساسیای ندارد و با توجه به نوع پروژه یکی از آنها مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله سعی شده است که با در نظر گرفتن معیارهای زیر به این پرسش که داربست بهتر است یا طناب، پاسخ داده شود:
- آشنایی کلی با شیوه کار در ارتفاع با طناب
- هر کدام از این دو شیوه برای چه خدماتی مناسباند
- چرا کار با طناب ایمنتر از داربست است
- تاثیر این دو شیوه بر کیفیت نهایی نقاشی نما
در نظر داشته باشید که استفاده از هرکدام این دو شیوه دارای محدودیتهایی است که در این مقاله به آن پرداخته نشده است.
آشنایی کلی با شیوه کار در ارتفاع با طناب
دسترسی به نمای ساختمان در شیوه کار با طناب به کمک ابزاری مشابه ابزار صخرهنوردی با استانداردی مشخص انجام میشود. در این شیوه مجری کار خود را توسط دو طناب در بام ساختمان مهار میکند، سپس به کمک ابزار فرود از نمای ساختمان پایین میآید و مشغول اجرای کار میشود. بسیار حائز اهمیت است که مجری کار از دو طناب برای اجرای پروژه استفاده کند، رعایت این موضوع از بروز حوادث جلوگیری خواهد کرد.
برای بستن طنابها نیز از نقاط مستحکمی در بام ساختمان مانند گیره گاورنر اتاق آسانسور، کانال کولر(مقاومسازی شده)، پایه هواساز و دیگر تجهیزاتی که توانایی تحمل وزن مجری کار را داشته باشد استفاده میشود. در نظر داشته باشید که مجری کار با طناب، بایستی علاوه بر توانایی استفاده از ابزار کار در ارتفاع، مهارت فنی لازم در نصب،تعویض و تعمیرات مصالح نمای ساختمان را داشته باشد.
هر کدام از این دو شیوه برای چه خدماتی مناسباند؟
برای استفاده از طناب یا داربست یک قانون کلی وجود دارد که طبق آن کارهای سنگین مانند ساخت نما یا بازسازی نمای ساختمان با استفاده از داربست انجام میشود و انجام خدمات نگهداری و تعمیرات نما مانند شستشوی نمای ساختمان یا تعویض لامپ نما به شیوه کار با طناب انجام میشود.
در انجام امور سنگین مانند بازسازی نمای ساختمان بایستی مجریان کار تسلط زیادی برای حمل و جایگذاری قطعات نما داشته باشند و این قطعات را با دقت بالایی در نمای ساختمان نصب کنند که این امور در شیوه کار با طناب امکان پذیر نمیباشد، از طرف دیگر عموما در اجرای بازسازی نما مدت زمان اجرای کار طولانیست و پرداخت هزینههای نصب داربست در این مدت زمان منطقی میباشد.
در مقابل برای انجام خدمات نگهداری و تعمیرات نمای ساختمان عموما انتقال مصالح سنگین انجام نمیشود و کارها در مدت زمان کوتاهی به پایان میرسد و همین موضوع استفاده از شیوه کار در ارتفاع با طناب را منطقی مینماید. برای انجام خدمات زیر از کار با طناب استفاده میشود:
شستشوی نما، مقاومسازی سنگ نما، آب بندی نما، پوشاندن درز انقطاع، تعویض لامپ، تعویض شیشه، نصب توری و انواع الحاقات در نما
چرا کار با طناب ایمنتر از داربست است
برای تمام شیوههای کار در ارتفاع آیین نامههای ایمنی وجود دارد و چنانچه اجرای کار در چهارچوب این قوانین انجام شود، احتمال وقوع حادثه برای مجریان کار و اشخاص ثالث به حداقل میرسد و اگر قوانین ایمنی نادیده گرفته شود احتمال ایجاد حادثه افزایش پیدا میکند. در نتیجه با رعایت تمام موارد ایمنی، حوادث استفاده از داربست نیز به حداقل خواهد رسید. به طور مثال استفاده از تخته سالم، کمربند ایمنی و رعایت فاصله استاندارد لولههای داربست از اهمیت بالایی برای کار با داربست برخوردار است و عدم رعایت هر کدام میتواند حادثه ساز گردد. متاسفانه در موارد زیادی شاهد عدم رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از داربست توسط مجریان کار بودهایم که این مورد سبب کاهش اطمینان خاطر در هنگام استفاده از داربست شده است.
در کار با طناب نیز موارد ایمنی زیادی وجود دارد که بایستی تمامی این موارد توسط مجری کار به دقت رعایت شود، اما از آنجایی که ایمنی در اساس کار با طناب ریشه دارد و چنانچه از ابزار استاندارد جهت اجرای کار استفاده شود احتمال بروز حادثه نزدیک به صفر است، این شیوه نسبت به استفاده از داربست ایمنتر میباشد. به طور مثال چنانچه در اجرای کار از دو طناب استفاده شود که یکی به عنوان طناب حمایت است، دیگر امکان بروز حادثه جانی وجود نخواهد داشت.
تاثیر این دو شیوه بر کیفیت نهایی رنگ آمیزی نما
پیشتر بیان شد که از نظر حفظ ایمنی مجری کار و کاهش هزینههای اجرایی بهتر است برای اجرای کارهای سبک نگهداری و تعمیرات نمای ساختمان از شیوه کار در ارتفاع با طناب استفاده شود، با این حال پیشنهاد میشود برای انتخاب شیوه اجرای رنگآمیزی نمای ساختمان موارد دیگری را هم در نظر بگیرید. بدون شک استفاده از داربست سبب افزایش تسلط مجری کار بر نمای ساختمان میشود و همین مورد در خصوص بعضی از پروژههای رنگ آمیزی نما اهمیت فوق العادهای پیدا میکند.
پیشنهاد میشود چنانچه در نمای ساختمان از ابزارهای زیادی استفاده شده است که نیازمند رعایت جزئیات در هنگام رنگ آمیزی نما میباشد و همچنین ابعاد نمای ساختمان کوچک است و نیاز به حجم داربستبندی زیادی وجود ندارد، برای افزایش کیفیت نهایی پروژه از شیوه کار با داربست برای رنگ آمیزی نمای ساختمان استفاده شود.
برخی از خدمات ارائه شده توسط نماروز
مقاومسازی سنگ نمای ساختمان
شستشوی نمای ساختمان
نورپردازی نما
آببندی نما